Korona Günlerinde Lahmacun


Korona Günleri boyunca herkesin top 3 listesinde bulunan ve menülerimizin en kıymetlisi sanırım:)
Diğerleri elbette ekmek&ramazan pidesi ve pizza.
Türk insanı olarak hamurlu şeyleri seviyoruz ancak burada asıl önemli olan dışarıda yiyeceğimiz şeyleri, mecbur kalınca evde yapıp yiyebilmek. Hatta daha da abartıp mümkünse sokak lezzetlerini evde yapabilmek, kimseye muhtaç olmayacağımızı dosta düşmana instagram yoluyla göstermek, şanımızın yürümesi vb. kimbilir altında ne psikolojik sebeplerimiz var..
Lahmacunu hangi başlık altında sınıflandırsam bilemedim inanın, özene bezene tarifler içinde mi yoksa klasik yemeklerde mi.. Çok zorlandım, bir kaç dakika düşüne durdum.. Çok alaturka gibi görünse de en pahalı fine dining restaurantlarının menülerinde bulabileceğimiz, ya da yazın malum bir plajda çeyrek altın fiyatına yediğimiz ya da bir gece çıkmamızın sonunda canımızın sokakta çektiği Beyoğlu'nda el arabalarında satılan milli yiyeceğimiz.. Belki arabesk bir kültürün simgesi belki de nasıl Napoli'nin Pizzası varsa tüm Türkiye'nin aynı mantıkla hamurun üstünde İtalyan salamı ya da domuz yerine muadili kıymalı soğanlı harç.. Ben küçüktüm Nişantaşı'nda Kahramanmaraş büfesi vardı sadece ve sadece yağlı lahmacun veya patatesten içli köfte satılırdı, yerine ya da hafızam yanıltmıyorsa yakınına sarı beyaz Tommy İtaliano açılmıştı.. İşte aynı muadil mantığı :)
Buarada Nişantaşı ve lahmacun demişken tek bir adres vardır ikamesi olmayan o da hala aynı tarz aynı tat ile Tatbak.. Olmazsa olmazım, Nişantaşı'na gidip de Tatbak'a gitmememek olmaz. 3 kuşak doğma büyüme Nişantaşlı Teşvikiyeli olunca kalbimin ayrı bir yerindedir Tatbak. Sanki yurtdışında kurumsal hafıza diye adlandırdığımız yıllar boyunca değişmeyen tek yer tek restaurant koskocaman ülkede bir tek Tatbak.. Kaç nesil gittik kimbilir, halen gözümün önünde o alimünyüm gorunumlu tabaklarda gelen yemekler, şimdi normal seramik veya porselen tabakta olsa da hep bir zaman tüneli içindeyim oraya gittiğimde. Hatta renove olmadan önce kapıdan girince en sağdaki köşe masa da ayrı bir anlamlı, en temiz en masum günlerden kalma.. Aynı garson hala gozluklu, hala aynı espiri; 60 TL gelse gülerek gelir ve 60 milyon der:) O da hiç değişmedi, herşey değişti bir tek Tatbak değişmedi sanırım. Nereden geldim bu konuya ben de anlamadım. Altı üstü lahmacun tarifi verecektim konu nerelere gitti, en iyisi bir Nişantaşı Teşvikiye yazı dizisi kaleme alayım şu korona günlerinde.. Kırsın geçirsin herkesi.. İlla Teşvikiye'de, Valikonağı'nda ya da Emlak Caddesi'nde yani Abdi İpekçi'de oturmaya gerek yok, okulu orda olan veya 80'lerde 90'larda Nişantaşı kültürüne sahip herkes bunu anlayabilir. Velhasıl gelelim Lahmacun olayına:)

Devamı: https://pudrakokulukadinlarhataymutfagi.blogspot.com/2020/04/korona-gunlerinde-lahmacun.html


Yorumlar

Popüler Yayınlar